top of page

PROKLETIJE -Nationalni park -ALBANSKE ALPI

Aktualisiert: 3. Okt. 2022

Septembar 2022


 

Dolina Valbona, Nationalni park Prokletije, Albanija

Foto: Azmir RedzepiJednom godišnje posetiti neki inostrani region i osvojiti največi vrh tog regiona je cilj našeg Udruženja Šarski Planinari. Za ovu godinu u našoj agendi pored dosta aktivnosti nalazi se čarobno ime Nationalnipark PROKLETIJE / ALBANSKE ALPE, a tu je i najveci vrh unutar teritorije Albanije, Maja Jezerca 2694 mnv.

Vrlo izazovna Destinacija sa netaknutom prirodom, interesantnim vrhovima, dubokim dolinama i malim selima je magnet za ljubitelje prirode i mnogobrojne planinare. Tu privlačnost osetili smo i mi od zaplaniranog momenta u agendi. Svima nama je poznato da jedna avantura nosi u podsvesti mnogobrojna pitanja, pogotovo avantura koja je vezana za planinarenje.

Zašto sve to? Šta nam sve treba i jesmo li spremni za ovakav pohod? Koliko je riskantno? Koji učinak imamo od toga?

Ova i niz drugih pitanja su bila u mislima sviju nas, koji smo se odlučili za ovaj vrlo izazovan poduhvat. Svesni smo toga, tamo gde se formulišu pitanja ima i proces saznanja, od samog početka pa sve i do završne analise.


pripreme

U današnje vrijeme pripreme teku viritualno i preko socijalnih medija. Največi dio posla preduzeo kordinator pohoda, sekretar Azmir, kao i odgovorni Fikret i Ejup. Prije polaska imali smo sve informacije o putničkom transportu, smestaju, prehrani, potrebnoj opremi kao i detaljan plan pohoda. Individualne tjelesne i duhovne pripreme su bile neophodne radi samopouzdanja, gde se moglo u Chat grupi osetiti, kao faktor motivacije.


08. septembar

Mjesto okupljanja, selo Nebregošte-Prizren, nadmorska visina 960mnv. domaćin familija Redzepi. Veliko hvala svim članovima familije za obilan ručak i tako lijep domačinski doček!

Zahvaljujemo se članovima Udruženja; Medisi, Orhanu, Rokiu, dr. Arifu kao i domacinu familije Redzepi, koji su nas otpratili u 15 sati od ovog prelijpog kućnog mijesta.

Dovoljno je napomjenuti da nam je raspoloženje bilo na neopisivo velikom nivou.

Valbona je impresivno mjesto za planinare, domaćin Guestehouse Drinos veoma ljubazan a rezervisani smeštaj zadovoljavajuči. Nažalost, vremenska prognoza za naredni dan, kako od gazde tako i od aplikacije je veoma nepovoljna. Očekuje se jaka i neprestana kiša od ranog jutra pa sve do predveče. Poznavaoci ovog regiona savetuju da se kod ovakve prognoze ne planiraju aktivnosti u prirodi. Naš naredni korak je razrada plana B na zajednočkoj večeri.

Valbona, smeštaj Gueshehouse Drinos

Foto: Azmir Redzepi


09. Septembar

Svesni toga da su današnje vremenske prognose prilično tačne, očekivali smo željno neko iznenađenje. Nažalost ustajanje u 04 sati dalo nam do znanja da je prognoza tačna i da smo prinuđenji na strpljenje. Poslije doručka i nemira iz unutrašnosti tijela otišli smo po kiši da posetimo gradić Bajram Curi i dolinu Volbona. U posle podnevnim satima, nakon prestanka kiše neopisivom brzinom bili smo spremni za prvi pohod. Od Valbone do iznad mjesta Rragam i nazad, pešaćilo se 15-ak km. Uz put dobijamo prvi utisak od Trekking-Route "Peaks of the Balkans" u prevodu Vrhovi Balkana. Prilićno ambiciozna staza „Vrhovi Balkana“ obuhvata 192 km i završava krug prelazeći tri zemlje; Albanija, Crna Gora i Kosovo.

Naš cilj je propešačiti djelove staze u sjevernoj Albaniji, doline Valbona i Theth.


Nešto više o "Vrhovima Balkana"


10. septembar

Jutarnje vremenske prilike su bile na našoj strani, tako da smo bez kiše startali u 08:00 sati od mjesta Rragam pravac Jezerca 2694 mnv., največi vrh Albanije (unutar teritorije zemlje), inaće najveći vrh je Korab 2764 mnv., na istoćnoj granici Albanije i severne Makedonije.

Uspon je bio naporan, tako da smo se odma na poćetku već u dve grupe podelili, al ipak smo svi bili u kontaktu preko funka.


Rragam - Maja Jezerca.

Foto: Azmir Redzepi


Na vrhu Jezerca prva grupa je stigla nešto ispod 4 sata, dok druga grupa je lagano uz kratkih pauza koje su bile planirane da bi se nešto više zabeležilo, i tako trebalo 5 1/2 sati.

Šta se može poželeti, kad ste na krovu jedne zemlje, idelano vrijeme, prelijepa panorama sa svih strana a uz vas dobro, raspoloženo i srećno društvo.

Pauza je svima dobrošla, tako da smo uživali, posmatrajući planinske lepote i svu prekrasnu okolinu, okruženi sa svih strana vrhovima i doline poput Valbona, Theth, tako i sa druge strane u Crnoj Gori.

U samoj blizini, nedaleko na 8 km vazdušne linije pred nas i najveći vrh Crne Gore "Zla Kolata 2534 mnv.


Maja Jezerca 2694 mnv.

Foto: Imet Murati


Valbona dolina, uslikano sa vrha Maja Jezerca

Foto: Imet Murati


Maja Jezerca 2694 mnv.

Foto: Azmir Redzepi /Drone


Maja Jezerca 2694 mnv.

Foto: Azmir Redzepi /Drone


Poslije tjelesnog osveženja i vizualno duhovnog napajanja te prekrasne planinske ljepote nastavili smo naš zaplanirani pohod u pravcu Theth.


Ipak, svaki uspon je naporan, pogotovo u ovakvim planinskim okolnistima, a svaki spust je još teži i zahteva više koncenracije...mora se paziti na odron kamenja i sigurnost ostalih planinara.


Spust sa vrha Maja Jezerca u pravcu Theth

Foto: Azmir RedzepiSpust sa vrha Maja Jezerca u pravcu Theth

Foto: Adem Redzepi


Uz put smo realizovali šta znači ime PROKLETIJE. Dovoljno je napomenuti da smo imali uspon od 1890 mnv. (osvojeni vrh 2694 mnv.) kao i spuštanje od 2110 mnv. a cjelokupna dužina staze je 22 km. Vrijemenske prilike su nam bile promjenljive tako da smo osim snijega sve okusili.

Planina je jedinstvena, čarobna, izazovna, strma i kondiciono vrlo zahtevna. Različite forme stena i kamenja dolaze do izražaja na što večoj nadmorskoj visini. Taj prvi pogled cjelokupne okoline ostaje urezan u dubini svesti koji se nažalost može samo delimično opisati rećima, fotografijom ili filmskim dokumentovanjem.

Pešaćke staze su dobro obeležene, ali je teren takav da određena mjesta su dosta neosigurana i zahtevaju dobru opremu kao i veliku opreznost pri hodanju. Uz put se sreču veliki broj turista, veći deo turista sa zapada što je dakaz da je ovaj regijon dobro posječen.


Jasno nam bilo, da se današnja avantura završava u kasne sati i povratak je neizbežan a da se i noćne lampe ne upotrebe, ipak smo i na to bili spremni.


U medjuvremenu sledila je podela u dve grupe, dok je druga grupa pristigla u ovom malom lijepom selu Theth u 23:30 sati, prva grupa je dva sata pre bila u hotelu i tako obezbedila u te kasne sati i zasluženu većeru i smeštaj za drugu grupu.


Možemo slobodno reći, bez naših vodića Ejupa Zuli, Eldisa Duraki (prve grupe) i Azmira Redžepi (druge grupe), teško bi bilo da se stigne po noći iz nepoznate planine.

Mobilna aplikacija je poslužila u svakom pogledu...Hvala Komoot!Vodopad i izvori "Sheu i Bardhë" 1640 mnv.

Osveženje je dobro došlo, a ujedno i napunili prazne flaše...

Foto: Fikret Zuli


20:15 sati, a pred nas još dobrih 3 sata i 900 m spusta u mraku uz noćne lampe

Foto: Azmir Redzepi11. septembar

Poslje ukusnog tradicijalnog doručka pred nama je još put Theth-Valbonapass, uspon od 1050 m do sedla na visini od 1800 mnv. pa onda spust do Rragam, svega 680 m, sama staze je 8 km dužine.

Ova planinska ruta je manje zahtjevna, gdje smo opušteno i uz manje napora mogli da još jednom uživamo u tako divnoj prirodi dolina Theth i Valbona.

Na samom sedlu iskoristili smo priliku da još jednom dignemo Šarskog jastreba i zabeleži ovu okolinu iz ptićje perspektive.


sjeverni deo Prokletije, Albanija

Foto: Azmir Redzepi /Drone


južni deo Prokletije, Albanija

Foto: Azmir Redzepi /Drone


zapadni deo Prokletije, Albanija

Foto: Azmir Redzepi /Drone


Pri odlasku iz ove prekrasne doline Valbona, vremenske prilike su nas na trenutak izazvale, tako da nismo mogli da propustimo kupanje u čistoj svetlo zelenoj vodi reke Valbona. Ta niska temperatura vode i prijatni sunčani zraci osvežili su nas u svakom pogledu.


reka Valbonë, Albanija

Foto: Imet Murati


Sveži, sretni uz veliki broj utisaka završavamo naš pohod i vračamo se svojim domovima u pravcu Austrije, Švajcarske i rodni kraj Župa- Prizren.Utisci

Ova četiri fantastična dana sa prekrasnim društvom u najoriginalnijem i najmanje poznatom području Evrope, nedaleko od rodnog kraja ostače nam duboko urezani u mislima.

Veoma nam je drago da imamo planinare sa različitim sposobnostima koje su zapravo bogastvo za ovo udruženje. Ta raznolikost pomogla nam je da se temeljito organizujemo i sprovedemo ovaj poduhvat.

Za vreme pohoda našli smo odgovarajuće odgovore za nas, po pitanju prirode, kondicije, izdržljivosti, organizacije i sigurnosti.

Posetiti ovu destinaciju je fantastičan izbor.

Naš učinak od ovog izazovnog pohoda je, da smo bogatiji za jedno planinarsko i životno iskustvo.Završavamo ovaj izveštaj rečima od Dani Arnolda, Švajčarskog extremnog alpinistu sa mnogobrojnim svetskim rekordima,

„Mogu samo reći: izađite u prirodu i tražite svoje izazove. Ali nikad ne zaboravite najvažniju stvar, a to je da se ponovo vratite kući“

A ja rado dodajem moje reči:

Za sve ljubitelje prirode, za one koji vole izazove i željni su za saradnju sa nama, uvek su DOBRODOŠLI

Imet Murati

predsednik Šarski planinari

30.09.2022Foto: Šarski planinari


478 Ansichten0 Kommentare
bottom of page